Vapaaehtoisten koulutukset ja perehdytykset
-

Vapaaehtoisten koulutukset ja perehdytykset 2021

Vapaaehtoisten kouluttajien koulutus - Pedagogisia perustaitoja –osio

Kokoontumisajat: ti 28.9.2021 klo 16.30-19, la 2.10.2021 klo 9-16, la 16.10.2021 klo 9-16 ja to 9.12.2021 klo 16.30-19.30 sekä booster-tapaaminen keväällä 2022. Lisäksi itsenäistä opiskelua noin 20 tuntia.

Paikka: Asema-tila, Kumppanuuskeskus, Kansankatu 53, 90100 Oulu (1. kokoontumisen paikka tarkentuu myöhemmin.) ja Hyvän mielen talo, Kauppurienkatu 23, 90100 Oulu

Kohderyhmä: Henkilöt, jotka haluavat toimia vapaaehtoisina kouluttajina / ohjaajina Hyvän mielen talon järjestämissä mielenterveyskuntoutujille ja omaisille tarkoitetuissa koulutuksissa (mm. Prospect-koulutukset mielenterveyskuntoutujille ja omaisille, Omaisen ABC, Tunnetaitoja omaisille, Onnen taidot, Minä ja muut, vapaaehtoisille ja kokemusasiantuntijoille tarkoitetut perus- ja täydennyskoulutukset).

Koulutukseen osallistuvalta odotetaan hieman jo aikaisempaa ryhmänohjaus-/kouluttaja-/esiintymiskokemusta ja tieto- ja viestintätekniikan peruskäyttötaitoja (MS Office, Internet, sähköposti, Teams).

Osallistujamäärä: 10 (tai epidemiarajoitusten ja Hyvän mielen talon kokoontumisohjeiden mukaan)

Tavoite: Koulutukseen osallistuneella on perustietoa oppimisesta, sen ohjaamisesta sekä erilaisista opetusmenetelmistä, taitoa suunnitella, toteuttaa ja arvioida opetusta.

Sisältö:  Mm. oppimisprosessi ja oppimistyylit, opetuksen osatekijät ja opetusmenetelmät, koulutuksen suunnittelussa ja koulutustilanteessa huomioitavia seikkoja, koulutuksen ohjaamiseen liittyvän työparityöskentelyn suunnittelu sekä seurantatapaaminen, jossa arvioidaan jo toteutunutta toimintaa ja sovitaan jatkotyöskentelystä.

Kouluttajaksi kouluttautumiseen kuuluu Pedagogisia perustaitoja –osuuden lisäksi - sitä ennen tai sen jälkeen - oma osallistuminen koulutukseen, jossa myöhemmin toimii kouluttajana, perehtyminen ohjattavan koulutuksen materiaaliin ja toteutustapoihin sekä kokeneemman kouluttajan kouluttajaparina toimiminen (pilottikoulutus).

Hinta: Osallistujille maksuton.

Hakeutuminen ja haastattelut: Koulutukseen hakeutuvat täyttävät 9.9.2021 mennessä hakulomakkeen, jonka pohjalta hakijat haastatellaan ajalla 15.-17.9.2021.

Täytä hakulomake tästä linkistä

Lisätietoa: Koulutuksellisen tuen koordinaattori Päivi Isojärvi, paivi.isojarvi@hyvanmielentalo.fi, p. 041 4667 683.

Koulutukseen osallistuvilta edellytetään toistaiseksi maskin käyttöä.

 

Taskuopas tapahtumaan - kissanristiäisistä konserttiin

Aika: Ke 8.9. klo 16.30–19.30

Paikka: Hyvän mielen talo, Ilona, Kauppurienkatu 2 (käynti Vaarankadun puolelta) 90100 Oulu

Kohderyhmä: 18–35-vuotiaat

Osallistujamäärä: 8

Sisältö: Haluatko järjestää synttärit, työpajan tai kansainvälisen festivaalin? Tule oppimaan yhdessä tapahtumajärjestämiseen liittyviä perusasioita. Luvassa on täyttä asiaa rennossa ilmapiirissä. Aiheina mm. ideointi, tiedotus, raha-asiat, luvat sekä hyvä ilmapiiri. Kurssi sopii kaikille 18–35-vuotiaille, ei vaadi ennakko-osaamista. Tule sellaisena kuin olet.

Ilmoittautuminen: https://ssl.eventilla.com/event/mlk79 tai virve.saaranen@hyvanmielentalo.fi, p. 044 718676.

 

Vertaisryhmänohjaajien peruskoulutus

Aika: la 18.9. klo 10–16

Paikka: Hyvän mielen talo, 2. krs., Ilona

Kohderyhmä: Koulutus on suunnattu Hyvän mielen talolla vertaisryhmän perustamisesta ja ohjaamisesta kiinnostuneille henkilöille.

Osallistujamäärä: 8

Tavoite: Osallistuja saa perustietojen myötä valmiudet vertaisryhmätoiminnan perustamiseen ja ohjaamiseen.

Sisältö: Koulutus tarjoaa perustietoa vertaistukitoiminnasta, ryhmän perustamisesta ja kehitysvaiheista, ryhmänohjaajan tehtävistä ja tärkeistä ominaisuuksista, vuorovaikutuksesta ja viestinnästä sekä ryhmätoiminnan haastavista tilanteista. Vertaisryhmä voi liittyä mm. erilaisiin mielenterveyden häiriöihin/oireisiin, psyykkisesti kuormittavaan elämäntilanteeseen, mielen hyvinvoinnin teemaan tai mielenterveysomaisen rooliin. Koulutukseen sisältyy kahvitarjoilu, lounas omakustanteinen (mahdollisuus käydä syömässä esim. Valkean ravintoloissa tai lämmittää mikrossa omia eväitä Hyvän mielen talolla). Kouluttajana Jenni Tulppo.

Hinta: maksuton

Ilmoittautuminen ja lisätiedot: jenni.tulppo@hyvanmielentalo.fi tai p. 044 901 7212.

 

Kirjoituspaja kokemusasiantuntijoille

Aika: 22.9. ja 29.9. klo 12.30-14.30

Paikka: Hyvän mielen talo, Ilona, Kauppurienkatu 2 (käynti Vaarankadun puolelta) 90100 Oulu

Kohderyhmä: Hyvän mielen talon kokemusasiantuntijat

Osallistujamäärä: 6

Etsimme yhdessä kirjoittamalla omia sanoja, omia tarinoita ja ääntä. Kirjoitamme hyväksyvässä hengessä ja puhallamme myötätuulta sanasiipien alle. Täällä et tarvitse aikaisempaa kirjoittamiskokemusta! Kanssamme kirjoittaa kirjailija ja sanataideohjaaja Minna Mikkonen. Minnan mielestä paras ääni on yhdessä kirjoittavien ihmisten hiljaisuus ja kynän rapina paperilla.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot viimeistään 17.9.2021: Virve Saaranen, virve.saaranen@hyvanmielentalo.fi, p. 044 7186762

 

Olohuonevapaaehtoisten koulutus

Aika: to 21.10. klo 10–14

Paikka: Hyvän mielen talo, 2. krs., Repo

Kohderyhmä: Uudet olohuonevapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneet ja tehtävässä aloittavat vapaaehtoiset

Osallistujamäärä: 6

Tavoite: Osallistuja saa perusvalmiudet ryhtyä olohuonetoiminnan vapaaehtoiseksi.

Sisältö: Koulutus tarjoaa tietoa olohuonetoiminnasta, Hyvän mielen talon toiminnasta ja toiminnan esittelemisestä, vapaaehtoisen tehtävistä ja tärkeistä ominaisuuksista olohuonetoiminnassa, ihmisten kohtaamisesta ja toimintaan liittyvistä käytännön asioista. Olohuonetoiminnan vapaaehtoinen on ennen kaikkea läsnäolija matalan kynnyksen olohuoneessa. Tehtäviin kuuluu ihmisten kanssa keskustelua, uusien toimintaan tutustumaan tulevien ihmisten kohtaamista (yhdistyksen toiminnan ja 8 tilojen esittelyä) ja yhteisöllisyyden tukemista pienen toiminnallisuuden avulla (esim. pelailu, visailu tai askartelu oman osaamisen ja mielenkiinnon mukaan). Olohuonevapaaehtoistoiminta on säännöllistä vapaaehtoistoimintaa arkipäivinä talon aukioloaikana (2h/vko tai harvemmin sovitusti oman elämäntilanteen mukaan). Koulutuksessa kahvitarjoilu sisältäen pientä välipalaa. Mahdollisuus ottaa mukaan ja lämmittää myös omia eväitä. Kouluttajana Jenni Tulppo.

Hinta: Maksuton.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot: jenni.tulppo@hyvanmielentalo.fi tai p. 044 901 7212.