Keskusteluapua ja neuvontaa
-

Henkilökohtaista keskusteluapua

Hyvän mielen talolta voi varata yksilöllistä keskusteluaikaa työntekijän tai vapaaehtoisena toimivan vertaistukihenkilön kanssa. Usein yksikin keskustelukerta selventää elämäntilannetta ja vakauttaa oloa. Pääsääntöisesti maksutonta keskusteluapua on tarjolla 1-5 krt.


Henkilökohtainen keskusteluapu työntekijän kanssa

Voit varata Hyvän mielen talon työntekijältä henkilökohtaisen keskusteluajan ja perehdytyksen Hyvän mielen talon toimintaan. Tarvittaessa selvittelemme muiden auttajatahojen palveluja. Voimme tavata Hyvän mielen talolla tai asiaa voidaan hoitaa puhelimessa.

Keskusteluajan voit varata talon aukioloaikana neuvonnan numerosta 041 463 5712 tai paikan päällä sopimalla.

 

Suoraan henkilökunnalta aikoja voit varata seuraavasti:

Lapsiperheiden asioissa yhteydenotot perhetyöntekijöihin: Mervi Kauppinen 044 408 1131 ja Henry Kaspala 044 334 6138

Jos olet huolissasi läheisesi tilanteesta ja omasta jaksamisestasi, ota yhteyttä omaistyöntekijään 041 540 2354/Piia Saraspää.

Tukea nuorille aikuisille (18-35-vuotiaat) Mielipaletti-työntekijät: Ella Sohlo 044 334 6141 ja Johanna Verhiö 044 311 4140.

 

Henkilökohtainen keskusteluapu vertaistukihenkilön kanssa (vertaistukihenkilöistämme osa käytettävissä kesällä)

Vertaistukihenkilöillämme on kokemusta omakohtaisesti tai omaisena/läheisenä mielenterveyden ongelmista ja psyykkisesti kuormittavista elämäntilanteista selviytymisestä. He tarjoavat tukeaan kuuntelemalla ja keskustelemalla tuettavan kanssa kasvokkaisissa kohtaamisissa Hyvän mielen talolla, kävelytapaamisissa tai etänä puhelimitse. Keskustelumahdollisuus myös englanniksi. Tukikertojen määrä vaihtelee tilannekohtaisesti ja on yleensä 1-5 kertaa.

Vertaistukihenkilöiltä löytyy kokemuksia mm. 

 • ahdistuksesta ja paniikkihäiriöstä
 • masennuksesta
 • (työ)uupumuksesta
 • kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä
 • traumaperäisestä stressihäiriöstä
 • dissosiaatiohäiriöstä
 • epävakaavasta persoonallisuushäiriöstä
 • ADHD:sta
 • päihderiippuvuudesta ja alkoholin aiheuttamasta masennuksesta
 • läheisen kuolemasta ja itsemurhasta
 • jännittämisestä ja sosiaalisten tilanteiden pelosta
 • opiskeluun liittyvistä haasteista
 • itsetuntoon ja itsensä hyväksymiseen liittyvistä pohdinnoista
 • psyykkisesti sairastavan omaisena (mm. puolisona ja vanhempana)

Vertaiskeskusteluajan varaaminen

 • Kahdenkeskistä vertaistukea mielenterveysomaisille/-läheisille
  Omaistyöntekijä Piia Saraspää, 041 540 2354, piia.saraspaa@hyvanmielentalo.fi
   
 • Kahdenkeskistä vertaistukea mielenterveyden ongelmista omakohtaista kokemusta omaaville
  Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Jenni Tulppo, 044 901 7212, jenni.tulppo@hyvanmielentalo.fi


Kahdenkeskistä vertaistukea Toivo-vertaistukisovelluksen kautta

Toivo-vertaistukisovellus on ohjelma, joka tarjoaa erilaisiin sairauksiin ja vammoihin liittyvää vertaistukea ja tietoa sairastuneille ja heidän omaisilleen. Sovelluksen kehittäjinä ovat OLKA-toiminta, HUS (Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri) ja EJY ry.

Toivo-vertaistukisovellusta voi käyttää puhelimella tai tietokoneella. Se on ladattavissa sovelluskaupoista tai sitä voi käyttää verkkoselaimella. Sovellus on maksuton ja sitä voi käyttää myös anonyymisti.

Toivo-sovelluksen vertaistukijat ovat luotettavia, koulutettuja ja sitoutuneita vaitioloon myös sen jälkeen, kun lopettavat vertaistukijoina. Palvelu perustuu kahdenkeskiseen vertaistukeen. Hyvän mielen talon vertaistukijat löydät sovelluksesta kohdasta Etsi vertaistukea > Järjestöt > Hyvän mielen talo > Vertaistukijat.

Toivo-vertaistukisovelluksen esittely OLKA:n nettisivuilla

Käytä Toivo-sovellusta nettiselaimella
 

Puhetta mielenterveydestä -vertaistukisuhde (Tukinet), avoinna 20.6. saakka

Puhetta mielenterveydestä -vertaistukisuhteessa yli 18-vuotiaat voivat keskustella yksityisesti ja luottamuksella mielenterveydestä, mielenterveyden ongelmista ja niistä toipumisesta, vaikeasta elämäntilanteesta selviytymisestä ja mielen hyvinvointia tukevista asioista. Vastaajina toimivat Hyvän mielen talon koulutetut vapaaehtoiset vertaistukihenkilöt, jotka ovat sitoutuneet vaitiolovelvollisuuteen toiminnassaan.

Keskustelutuki on tarkoitettu enimmillään muutamien kuukausien mittaiseksi tukisuhteeksi. Tukisuhde edellyttää anonyymiä rekisteröitymistä ja kirjautumista Tukinet-palveluun. Käydyt keskustelut eivät näy muille käyttäjille, ja omat kirjoitukset on mahdollista poistaa jälkikäteen. Tukisuhteessa on myös mahdollista käydä yksilöchat -keskustelua, mille varataan erikseen aika palvelussa.