Myötätuulessa-lautapeli sosiaalialan ammattilaisten käyttöön
-

Myötätuulessa-lautapeli sosiaalialan ammattilaisten käyttöön

0 kommenttia

Tuuli Kalliainen & Meiju Kurkinen

Havahdut myrskyn silmässä. Ympärilläsi tapahtuu paljon asioita, jotka tuntuvat hallitsemattomilta ja jopa pelottavilta. Ehkä myrsky ulottuu sisällesi asti.

Erotat kaukana horisontissa tasaista rantaviivaa. Kun tiirailet aallokkoa, huomaat sen keskellä olevan lautan palasia, saaria ja pieniä astinkiviä. Vastaranta siintää silmissäsi kauniina ja houkuttelevana. Päätät lähteä sitä kohti.

Uiden voit päästä perille, mutta mitäpä jos sinulla olisi jatkossa käytössäsi pala lauttaa, joka kannattelisi pahimmissa tyrskyissä? Miltä tuntuisi, jos myrskyn raivotessa pääsi ei painuisikaan pinnan alle, vaan sinulla olisi lautta, joka kannattelisi?

Myrsky on pirstonut itsemyötätunnon lauttasi. Voit valita itse, kuinka monta lautan palasta haluaisit ja tarvitsisit juuri nyt. Yksikin kannattelee jo, mutta mitä jos lautan palasia olisi useampia?

Myötätuulessa-lautapeli on menetelmä, joka on kehitetty sosiaalialan ammattilaisille asiakkaan mielen hyvinvoinnin tukemiseen. Pelillä voi harjoitella itsemyötätuntotaitoja ja lisätä kulttuurihyvinvointia. Kulttuurihyvinvointi on huomioitu lainsäädännössä ja strategioissa. Myös uudessa hallitusohjelmassa on huomioitu sote- ja taide- ja kulttuurialan yhteistyö ja osaamisen vahvistaminen sekä taiteen ja kulttuurin hyödyntäminen ennaltaehkäisevässä sosiaalialan työssä (Valtioneuvosto 2023, 92).

Peli on kehitetty erityisesti sosiaalialan ammattilaisten käytettäväksi asiakastyössä, mutta peliä voi pelata kuka vain aiheesta kiinnostunut. Kehitimme pelin opinnäytetyönä yhteistyössä Hyvän mielen talon Lautta – luova lähtö hyvään mieleen -hankkeen kanssa. Työntekijä testasi peliä asiakastyössään ja antoi palautetta pelin toimivuudesta ja soveltuvuudesta sosiaalialan asiakastyöhön.

Pelissä harjoitellaan itsemyötätuntotaitoja erilaisin kirjoittamisharjoituksin. Joihinkin harjoituksiin on yhdistetty myös rentoutusta ja piirtämistä. Peliä ei voi lähtökohtaisesti pelata väärin ja pelaaja päättää itse, millä tavoin hänestä harjoitus olisi parasta toteuttaa ja milloin hän on päässyt pelin ”maaliin”. Pelaajaa palkitaan hänen asettaessaan rajoja ja kuunnellessaan itseään. Pelissä kerättäviä Lautan palasia saa tekemällä lautan pala -kirjoitusharjoituksia. Pelaajan rakentama lautta on itsemyötätunnon lautta ja sitä kuljettaa lempeä myötätuuli. Pelaaja voi lisäksi poiketa niin kutsutulta pääreitiltä ja käydä seikkailemassa Virta vie -harjoitusten parissa. Reitin varrella on myös pienempiä Astinkivi-harjoituksia.

Pelin harjoitukset on mahdollista tehdä myös pelkästään keskustellen, eikä harjoitusten tekemiseen ole oikeaa tai väärää tapaa. Pelissä pelaajan kulttuurihyvinvointi vahvistuu kokijana ja tekijänä: kokijana hän pääsee nauttimaan pelistä ja tekijänä hän pääsee itse toteuttamaan itseään luovin menetelmin.

Itsemyötätunto on mielenterveyden suojatekijä ja itsemyötätuntoon liittyviä taitoja voi harjoitella. Pelin harjoitukset pohjautuvat itsemyötätuntoon liittyvään tutkimustietoon. Itsemyötätunto ei ole ainoastaan lempeää suhtautumista itseään kohtaan, vaan se on myös jämäkkyyttä ja konkreettisia tekoja oman hyvinvoinnin hyväksi. Peli tarjoaa työkaluja ja vinkkejä hyödynnettäväksi myös pelaajan arjessa.

Kehittäessämme peliä asetimme työskentelyllemme lyhyen ja pidemmän aikavälin tavoitteita. Lyhyen aikavälin tavoitteenamme oli kehittää lautapelimuotoinen menetelmä yhteistyötahomme käyttöön asiakkaiden kulttuurihyvinvoinnin ja itsemyötätuntotaitojen vahvistamiseksi. Lyhyen aikavälin tavoitteena oli myös kiinnittää huomiota pelin helppokäyttöisyyteen ja saavutettavuuteen esimerkiksi siten, että menetelmän käyttö ei vaatisi suurta määrää tarvikkeita ja olisi tällä tavalla hyödynnettävissä myös kotikäynneillä.

Vaikka ohjaajan tueksi pelin käyttöön on Ohjekirjanen ja Harjoitusvihkonen, peli vaatii ohjaajalta halua ja kykyä heittäytyä pelaamiseen ja keskusteluun. Ohjaajan on tiedostettava omat rajansa ja mielellään myös testattava itse pelin harjoituksia. Pelaajan ja ohjaajan turvaksi laaditaan pelin aluksi Oikeuksien luettelo, missä on yhdessä sovittu käytänteistä ja pelaajan oikeuksista.

Palautteen perusteella peli on menetelmänä toimiva ja sovellettavissa eri asiakasryhmille. Palautteen mukaan pelaajat pystyivät pysähtymään hetkeen ja tunteidensa äärelle. Pelin aihe koskettaa kaikkia, jolloin se voisi soveltua myös esimerkiksi työhyvinvoinnin tukemiseen virkistyspäivillä. Peliä on mahdollista muokata myös ryhmätoimintaan ja pelin voi halutessaan viedä myös luontoympäristöön.

Iloisia pelihetkiä - myötätuuli olkoon kanssasi,

Tuuli & Meiju

Lähteet: Valtioneuvosto 2023. Vahva ja välittävä Suomi Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelma. Hakupäivä 28.8.2023. urn.fi/URN:ISBN:978-952-383-763-8

 Linkki opinnäytetyöhön ja materiaaleihin: https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023092426245