Lumotut – roolipeli mielenterveydestä
-

Julkaistu

Lumotut – roolipeli mielenterveydestä

Hyvän mielen talo ry:n vuonna 2022 julkaistu roolipeli käsittelee mielenterveyttä. ’Lumotut’-roolipeli on kehitetty keväällä 2022 Hyvän mielen talo ry:n mielenterveysaktivismiryhmä Ketturyhmän toimesta. Mukaan otettiin myös kokemustoimijat ja talon harjoittelijat. Pelin pääsuunnittelijana toimi Johanna ”Hörhiö” Verhiö.

Pelin nimi ’Lumotut’ tulee hahmojen ylle lankeavasta lumouksesta. Tämä lumous edustaa mielenterveyden häiriötä, joka saa hahmot näkemään maailman erilaisena, kuin mitä se muille ihmisille näyttäytyy. Lumottujen maailma on sama maailma, kuin missä itse elämme. Lumous tuo esiin kätkettyjä asioita ja yllättäviä haasteita.

’Lumotut’-roolipelin sääntökirjan avulla voit vetää mielenterveysteemaisia roolipelejä. Säännöt on kirjoitettu väljiksi pika-aloitus-tyyliin. Hahmolomakkeet ja säännöt voidaan yhdistää toisiin roolipeleihin tai muuhun tarinalliseen taustaan. Peli hyödyntää helposti hahmotettavaa prosenttimekaniikkaa.  Teeman kannalta on oleellista lumottujen ja muun maailma välinen ero. Peli on julkaistu Creative Commonsin Vapaan Kulttuurin lisenssillä CC BY-SA. Tämä tarkoittaa, että roolipeliä saa vapaasti muokata ja jakaa käyttäen samaa CC BY-SA-lisenssiä.

Roolipelaamiseen liittyvän alakulttuurin tunnusmerkkejä ovat inklusiivisuus, hyväksyvä ilmapiiri ja monipuolinen fanittaminen (tarinat, kuvat, omat peliskenaariot). Kehittäjät toivovatkin tämänkin roolipelin käyttäjien omaksuvan omissa pelihetkissään turvallisemman tilan periaatteita. Suositeltuja keinoja turvallisemman pelaamisen mahdollistamiseen on keskustella ennen pelaamista, millaisia teemoja ei haluta käsitellä, millaisella tyylillä pelataan ja mitä pelaamiselta toivoo. Yhteiset säännöt myös pelisääntöjen ulkopuolella sujuvoittavat pelaamista ja luovat pohjan yhteiselle tarinankerronnalle.

Ketturyhmä kiittää Koala-ryhmää, jonka oma lautapeliprojekti inspiroi tekemään oman pelin. Ryhmä sai heiltä myös arvokasta tietoa ja erityisesti valtavasti kannustusta oman toiminnan kehittämiseen.

Lumoavia pelihetkiä!

Lataa pelin säännöt täältä (Lumotut.pdf)

Lataa hahmolomakkeet täältä (Hahmolomake.pdf)

Lataa esimerkkihahmot täältä (Esimerkkihahmot.pdf)


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!