-

Sairastuneen omaisena jaksaminen

Kokemusasiantuntija:
Marketta

Kotipaikka:
Oulu

Kokemusasiantuntijan kokemuspohja:
Olen toiminut Hyvän mielen talon kokemusasiantuntijana keväästä 2017 lähtien. Olen jäänyt eläkkeelle. Toimin terveydenhuollon ammattilaisena.

Minulla on kokemusta läheisten mielenterveyden häiriöistä. Nuorin poikani sairastui kymmenen vuotta sitten psyykkiseen sairauteen, johon kuuluvat pakko-oireet, psykoosi ja skitsofrenia. Näiden haasteiden vuoksi säännöllinen koulunkäynti ei onnistunut. Hän asuu haastavasti käyttäytyvien nuorten asuinyksikössä.

Lähiomaiselle on tärkeää pitää omasta hyvinvoinnista huolta. Toivoa on, koska kuntoutumista tapahtuu vaikeista oireista huolimatta. Omaiset saavat tukea terveydenhuollosta ja vertaistukiryhmistä. Keskusteluapua saa perusterveydenhuollosta sekä monilta muilta tahoilta ja sitä kannattaakin hakea.

Olen kertonut poikani sairauden kehittymisestä ja sen myötä yhteiskunnan tukipalveluista (muun muassa asumis- ja muut arkea tukevat palvelut) sekä omaisen jaksamisesta.

Koulutukset ja/tai aiemmat tehtävät vapaaehtoisena ja/tai kokemusasiantuntijana:
Olen käynyt Kokemustarinan esittäminen -koulutuksen 2017 ja Onnen taidot -kurssin 2018. Kokemusasiantuntijana olen esittänyt kokemustarinani Hyvän mielen talon Tarinakahvilassa, kuntoutuslaitoksen sopeutumisvalmennuskursseilla ja omaispäivillä. Vertaisohjaajana olen aloittelemassa.

Kiinnostuksen kohteet:
Tahdon antaa kokemustietoa mielenterveyden sairauksista ja kuntoutumisesta.
Olen kiinnostunut seuraavista tehtävistä: Luennot tai kertomukseni jakaminen sopeutumisvalmennuskursseilla ja omaispäivillä, luennot oppilaitoksissa, vierailut keskusteluryhmissä, vertaisryhmien ohjaaminen ja palvelujen kehittämistehtävät. Lisäksi kehon ja mielen hallintaan liittyviä asioita; esimerkiksi rentoutusjumppaa.

Toiminta-alue:
Ensisijaisesti Oulu.

Yhteystiedot:
Yhteydenotot Hyvän mielen talon yhteyshenkilön kautta.

Korvaus:
Sopimuksen mukaan.

Muuta tärkeää:
Ennakkoon olisi hyvä saada tietää kohderyhmästä ja tilaisuudesta; esimerkiksi, mitä sisältöjä erityisesti toivotaan käsiteltävän.