-

Riippuvuussairaan äiti

Nimi: Pia Rantanen

Kotipaikka: Oulu

Kokemuspohja: 
Olen ollut Hyvän mielen talon kokemusasiantuntijana vuodesta 2017 lähtien. Nykyään oloneuvoksetar (eläkeläinen) . Minulla on kokemus tyttäreni seksuaalisen väkivallanteon seurauksena saamiin traumoihin, sekä siitä miten lääkkeet voivat toimia siltana kovempiin aineisiin. Myös hoidon minimaalisuus sekä minun mahdollisuuteni olemattomuus on käynyt tutuksi. Meillä kaikki alkoi 2004 ja sillä tiellä ollaan vielä. Kokemukseni sosiaalitoimen kanssa on ollut myös katsetta avartavaa, tämän kokemuksen sain kun tyttäreni tytär huostaanotettiin. Tämän myötä olen saanut myös kokemuksen sijaisperheestä ja siitä miten olla tekemisissä lapsenlapseni kanssa. Myös pelkoon suhtautuminen on tullut tutuksi. Kuulun siihen 48% omaisista jotka sairastuvat lopulta itse masennukseen, minulta se vei myös fyysisen terveyden. Siksi tiedän miten tärkeää on että me läheiset hoidamme itseämme ensin. Bipo, epävakaapersoonallisuus, päihderiippuvuus, peliriippuvuus, läheisriippuvuus, rikollisuus, tässä muutamia mainitakseni. Pitkäaikainen päihdekuntoutus ja sen epäonnistuminen syö omaisen myös.

Koulutukset ja/tai aiemmat tehtävät vapaaehtoisena ja/tai kokemusasiantuntijana:
Omaisen ABC, Procpect, MTEA 1, MTEA 2 + MTEA2 kouluttaja, Kokemusasiantuntija koulutus, Kehittäjä vaikuttaja. Kokemustarinaa olen ollut kertomassa OAMK opiskelijoille, Hyvän mielen talon tapahtumissa, seurakunnissa, kokemusasiantuntija opiskelijoille. Olen osallistunut vuosien varrella omaispäiville useamman kerran ja saanut myös kunnian olla vertaisohjaajana. Olen toiminut kokemusvertaisena sekä hyvän mielen omaiset ryhmän ohjaajana useamman vuoden. Olen myös pitänyt useamman Pistemaalaus-Mandala työpajan hyvän mielen talolla.

Kiinnostuksen kohteet:
Minua kiinnostaa miten luovuus toimii voimavarana, sillä siitä minulla on omakohtainen kokemus. Luovuus, luonto ja vertaistuki selviytymiskeinona. Olen valmis kertomaan tarinaamme tai osaa siitä - tarpeen mukaan. Osallistumaan mielenterveys ja päihdeopiskelijoiden ”tilanneharjoitus” tunneille. Puhumaan omaisille miten riippuvuussairaan kanssa kannattaa laatia pelisääntöjä, miten muut lähiomaiset kannattaa ohjeistaa näistä pelisäännöistä. Toivon myös oman kokemukseni ”ota etäisyyttä omaan lapseen” antavan rohkeutta sekä toivoa muille omaisille.

Toiminta-alue: Koko suomi sop. mukaan

Yhteystiedot: Sähköpostilla pia.rantsu@gmail.com tai Hyvän mielen talon kautta

Korvaus: Sopimuksen mukaan