Anu Rajala: ”Mistä tahansa voi tulla taidetta, kun laitat sydämesi ja mielesi siihen”
-

Anu Rajala: ”Mistä tahansa voi tulla taidetta, kun laitat sydämesi ja mielesi siihen”

0 kommenttia

Anu Rajala: ”Mistä tahansa voi tulla taidetta, kun laitat sydämesi ja mielesi siihen” 

Anun näyttely ”12 Vuodenaikaa” on esillä 8.4.- 3.5. Hyvän mielen talon aukioloaikoina – maanantaisin ja tiistaisin 10:00-17:00, torstaisin ja perjantaisin 9:00-14:00 (keskiviikot ja viikonloput suljettu). 

Hyvän mielen talon kuukauden taiteilija Anu Rajala kertoo hänen inspiraatioista tehdä elettyä elämäänsä installaatioiksi, ja jakaa oivalluksiaan kokonaisvaltaisesta lähestymisestä sekä taiteen tekemiseen että toipumiseen.  

Anu keskusteli Hyvän mielen talolla Lölä Florina Vlasenkon kanssa. 

”12 Vuodenaika” näyttelyn ja tämän haastattelun tuottaa Sade Aakko

– Kuinka löysit taiteilijan itsestäsi ja aloitit taiteen luomisen? 

– Olen 56-vuotias utelias eläkeläinen, joka lukee ja tutkii kaikkea mahdollista, olen kiinnostunut lähes kaikesta. 

Olen pitkään uskonut, että kaikki liittyy kaikkeen. Teemat, värit toistuvat ja ajatukset kehkeytyvät. 

Ihmiselämässä ja minun elämässäni on uteliaisuutta, ja elämä opettaa pitämään silmät ja korvat auki koko ajan. Rekisteröimään kaikkea - kaikki aistit avoinna. Olen kiertänyt paljon taidemuseoita Suomessa ja ulkomailla.  

Lapsena ei aina ollut paperia saatavilla – piirsin seiniin ja pöytään (nauraa), äiti yritti siivota jäljet. Olen piirtänyt aina ja millä ja mihin tahansa. Olen onnekas – kouluissa, opinnoissa minulla on ollut opettajia, joilla on taito opettaa. En ole koskaan lopettanut maalaamista, piirtämistä, kirjoittamista, kuvaamista -  taukoja on toki ollut. Mutta huomaan, että menen aina jotenkin syvemmälle. Minusta on ihana katsoa, tutkia ja tehdä kaikkia taiteen muotoja. 

– Oliko sinulla luova ammatti? 

– Opettajaksi olen kouluttautunut tällä Oulussa. Opettajan opinnoissa erikoistuin kuvaamataitoon ja siellä todella käytettiin kaikkia taiteen tekemisen muotoja. Olen käynyt erilaisia taidekursseja ja  tehnyt myös monenlaista maataidetta. Lisäksi olen opetellut puun ja metallin työstämistä – niitä teoksia tässä näyttelyssä on myös mukana. Tosi paljon töitäni olen laittanut roskiin, vähän harmittaa, mutta toisaalta, ne pysyvät aina mielessäni. 

Minulla on ihmeellisen outo muisti – muistan joitain asioita hirveän tarkasti. Tai en minä tiedä, onko se outoa, se on minun muistini (hymyilee). Esimerkiksi muistan tarkasti, kuinka maalasin kauan sitten laulaja Billy Idolia  kuunnellen samalla hänen kasettia korvalappustereoista. Se oli yksi harjoitustyö opinnoissa. Joku kuvataiteilija sanoi: ”Tämä on enemmän Billy Idolin näköinen kuin Billy Idol itse”. Musiikki auttoi minua maalaamaan hänet ja tunnelman.  

– Yksi iso ajatus näyttelyssäsi ja taideteoksissasi on, että kaikki liittyy toisiinsa eikä mikään ole lineaarista. Käytät sanoja, esineitä, maalauksia, musiikkia, valokuvia, käsitöitä ja yhdistät ne installaatiossa. Miten löysit tämän kokonaisvaltaisen lähestymistavan? 

– Olen kiinnostunut monista asioista. Kun olin nuori, mietiskelin paljon asioita ja kävin kirjastossa lukemassa tietokirjoja, kun oman kodin tietokirjoista ei löytynyt tarpeeksi tietoa. Olen lukenut aina. Kun opin lukemaan, saatoin kolme kertaa illassa talvella potkutella potkurilla kirjastoon. Sitten äidin piti sanoa: ”Hei, sinä olet käynyt kolme kertaa kirjastossa, nyt riittää kirjoja seuraavaan päivään” (nauraa). Lukeminen on avannut minulle sen ajatelman, että kaikki liittyy toisiinsa, kuten myös elokuvat, teatteri- ja tanssiesitykset. Olen tutkinut myös mytologioita, Kalevalaa ja kuinka vanhoihin tarinoihin mytologiat perustuvat. Vaikka jokaisessa maassa, kulttuurissa on oma kerrontansa, niin samat teemat toistuvat. 

Astrologia on myös yksi minun inspiraation lähteistä. Viisaus on tuolla taivaalla tähdistöissä ja planeettojen kierroissa. Näyttelyssä oleva teos nimeltä “Päässä tuulee ja ajatuksia sataa” muodostui buddhalaisuuden yhdestä symbolista - suojaava sateenvarjo - ja astrologian eläinradasta. Sekä laulusta missä mainitaan maailmankahva ja osaksi elokuvasta Ihmeellinen on elämä. Oikeastaan ei ehkä voi sanoa “tuolla taivaalla”, vaan viisaus on koko maailmankaikkeudessa.  Maailmankaikkeudessa olen pikkuruisena tietämättömänä osasena täällä telluksella elämässä nyt. On oivalluksia luonnon viisaudesta, yhteyksistä tapahtumiin ja niiden  lähteisiin. Ja nimenomaan viisaus siitä miten vähän tiedän. 

Olen joogannut jo melkein parikymmentä vuotta ja käynyt monenlaisia joogakursseja Suomessa ja ulkomailla. Yhdessä elämänvaiheessa kouluttauduin joogaohjaaksi, mutta en ole ohjausta tehnyt aktiivisesti työnä. Menin siis joogaohjaajakoulutukseen, syvensin omaa harjoitusta ja sain paljon uutta tietoa joogasta ja muustakin itselleni. Jooga hoitaa koko ihmistä – mieltä ja kehoa. 

Pyörä ja chakra teemat tulevat Intiasta. Muut inspiraatiot tulevat muun muassa Espanjasta ja Floridan simpukkahiekasta. Nuorena onneksi lähdin ulkomaille vaihto-oppilaaksi. Erasmus-ohjelman kautta opiskelin yliopistossa Espanjassa Granadassa. Se on todella upea historiallinen kaupunki. Vanhoihin paperikuviin, muistoihin, flamencojuttuihin on aina mahtava palata… huomaa muutoksen.

On niin monta asiaa ja teemaa, jotka olisin halunnut ottaa mukaan tähän näyttelyyn ja tavallaan kertoa – kuinka paljon mielenkiintoisia juttuja on ja kuvin, sanoin kertoa miten kaikki liittyy minun mielestä kaikkeen. Mutta rajojen laitto on myös tässäkin tärkeä osa – olisi tullut liian rönsyilevä näyttely (hymyilee).  

 

– Osa näyttelystä on siemeniä ja oikeita kasveja, erityisesti auringonkukkia. Mikä on tarina auringonkukkien takana? 

– Auringonkukat teema tulee Vincent Van Goghista. Hän on erittäin tärkeä taiteilija elämässäni. Kun matkustin Espanjaan vaihtoon, otin välilaskun Amsterdamiin päästäkseni käymään hänen museossa. 

Vincent Van Gogh oli hyljeksitty. Hänellä ei ollut arvostusta elämänsä aikana. Intohimoisesti hän teki omaa taidetta, huolimatta siitä, että hänen maalaukset eivät käyneet kaupaksi. Onneksi hänen töitä on säilynyt – sukulaisten ja läheisten mukana. Hänestä on tehty paljon myös elokuvia. Nämä Auringonkukat näyttelyssäni kasvoivat hänen taiteesta ja elämäntarinasta. Kun minulla oli ensimmäinen aikuisikäni raitis kesä 18 vuotta sitten, aktivoin itseni kasvattamaan kukkia. Kastelin ja lannoitin kukkapenkkiä ja seurasin koko kesän ajan miten auringonkukat kasvoivat. Opin kärsivällisyyttä. Otin valokuvia kasvukauden ajalta.

 

– Van Gogh on tunnustettu yhdeksi Euroopan taidemaailman tärkeimmistä tekijöistä. Hänen nimeään käytetään myös stigman tutkimuksessa. Hän kävi läpi suuren luettelon mielenterveysongelmista ja oli kirjaimellisesti nälkäinen, hänen arvonsa oli alentunut. Jopa nyt leimautuminen jatkuu. Voimme vain kuvitella kuinka paljon kipua hän koki... Installaatiosi perustuvat hyvin syviin tarinoihin ja konsepteihin, mutta käyttämäsi materiaalit ovat hyvin yksinkertaisia. Käytät esimerkiksi siemeniä, lautasliinoja, pähkinän- ja simpukankuoria. Tämä kontrasti johtaa hyvin inspiroivaan ajatukseen: mistä tahansa voi tulla taidetta, kun rikastaa sitä merkityksellä, eikö? 

– Kun laitat sydämesi ja mielesi siihen. Yksi hieno esimerkki tässä Hyviksen lähellä on maalattu piano Valkeassa. Joku voisi heittää vanhan pianon roskiin. Mutta taiteilija Susanna Sivonen maalasi pianon (sekä soittajan) pianokonserttitapahtuman aikana ja nyt kuka tahansa voi soittaa värikästä pianoa ostoskeskuksessa! Upea ajatus, josta tulee iloa monille.  

Oulu on rauhallinen kaupunki, jossa on hyvä luonnon ja kaupungin tasapaino, Ainolan puisto on ihana keidas keskellä kaupunkia. Ja kohta Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026. Upea taidemuseo ja ihanat näyttelyt, paljon tanssia, ihan hurja tarjonta kaikenlaista taidetoimintaa. Myös upea hienosti toimiva kirjasto sekä elokuva-  ja teatteritarjontaa. Aina voi katsoa taidetta – ja ryhtyä tekemään omaa taidetta. Tarjontaa on sopivasti kaikille. 

Tähän näyttelyyn ei ole ostettu mitään uutta. Ostin vain uutta kukkamultaa. Kun näyttely puretaan, monia juttuja jää Hyvän mielen talolle. Askarteluissa voidaan käyttää lahjoituksena saadut lasihelmet, kulkuset, napit, maalit ja simpukan kuoret. Kierrätetään hyvää. Joissakin töissä on kadulta keräämiäni roskia, minulle löytöjä. 

– Näyttely ja sen materiaalit eivät ole ainoita asioita, joita jaat Hyvän mielen talon vieraiden kanssa. Jaat myös erityistä tunnelmaa arvostaa jokaista askelta. Miten itse sanoittaisit tuon tunnelman? 

– Tämä näyttely tulee hyvään aikaan juuri tähän kevääseen. Vuodenkierron kasvun alun aika. Takana elettyä elämääni kohta 57 vuotta ja niistä 18 raitista vuotta 12-askeleen ohjelman saattelemana. Ja edessä koko ihana eläke-elämä. Vähän kuin olisi syntymäpäivät joka päivä uudestaan! Tästäkin tulee hyvä päivä oppia jotakin uutta. 

Olemme kaikki omalla matkalla, kuljemme eri vaiheissa yhdessä tässä maailmassa. Oma polkuni. Tässä, nyt.

 

Joskus on pakko pysähtyä ja kerätä itsensä uudestaan kokoon, ja sitten huomaa,  on mahdollisuus  katsoa itseään ja maailmaa uudestaan,  eri tavalla. Siitä syntyy uusi kokonaisuus ja ymmärtää: ”Kaikki mitä on tapahtunut, on elämässäni aina mukana,  kaikki on tarvittu siihen, että tänään olen tämmöinen minä”.  Ja nyt olen tässä tänään kuukauden taiteilijana juttelemassa sinun kanssa (hymyilee). Olen siitä kiitollinen.  

Olen hiljalleen ymmärtänyt, että elämässäni olen ihan vain itse vastuussa kaikista valinnoistani. Minä tein ja teen valintoja edelleen koko ajan. Olen jossakin vaiheissa uhrina osoittanut sormella maailmaa, muita ihmisiä, mutta kolme muuta sormea osoittavat aina minua itseäni kohti takaisin.  Minä olen oman elämäni tekijä. Omaan elämääni vaikuttavien valintojen tekijä. Kasvu on mahdollisuus, jonka voin valita. Ja kasvu on aina mahdollisuus. Voin muuttaa vain itseäni ja omaa tapaani ajatella sekä toimia. Poisopetella. Voin oppia asettamaan rajat rakkaudella ja kohtuudella itselleni. Ja voin huomata ettei ole koskaan liian myöhäistä elää omaa, itselle hyvää ja sopivaa elämää. 

Täällä Hyvän mielen talolla olen osallistunut moniin ryhmiin ja koulutuksiin. Kiitos niistä! Olen saanut hyviä oivalluksia omasta eletystä elämästä. Aikaisemmin opittu syvenee ja ymmärrän yhä paremmin miksi jokin asia on mennyt kuten on mennyt. Kiitos kaikista keskusteluista ja tuesta! Kiitän myös kaikkia elämäni matkan aikana kohtaamiani lahjakkaita ammattilaisia. He ovat auttaneet  ymmärtämään ja hyväksymään historiaani ja osaltaan mahdollistaneet kasvun.  Keskitytään jatkossakin hyvään niin se lisääntyy. 

Anna itsellesi lahja – anna itsellesi anteeksi. Minulla on tämä lahja tämä hetki nyt, ja haluan jakaa sen taiteen keinoilla. 

Tämän olen poiminut jostakin ja muunnellut sitä vähän, itselleni sopivaksi:

Viisas Sisin জ্ঞানী অন্তরতম (Bengali; "knowing true nature of things", "asioiden todellisen luonteen tunteminen")

Kannattaisiko pysähtyä päivittäin -pysähdy hetkeksi ja kysy lempeästi itseltäsi seuraavat kysymykset: 

Mitä minä haluan?

– Onko tämä se paikka, jossa on hyvä olla?

– Onko se, mitä teen, minulle oikein ja hyvää?

– Mitkä ovat arvoni ja toiminko niiden mukaisesti?

– Mitä haluan lisää, mitä vähemmän?

Kuuntele viisasta sisintäsi. শুনুন (Bengali; "listen", "kuunnella")

  

    

  

Kuvat: Lölä Vlasenko