Tule joulu kultainen, luo ehjän kuin siipirikonkin
-

Julkaistu

Tule joulu kultainen, luo ehjän kuin siipirikonkin

Joulua odotetaan saapuvaksi. Se on iloa, valoa, rauhaa ja rakkautta – ripauksella joulun taikaa höystettynä. Perhe ja muut läheiset kokoontuvat yhteen, notkuvan juhla-aterian ääreen. Kuusen alla odottavat kauniisti paketoidut lahjat, joita avataan lasten riemun kiljahdusten saattelemana. Ulos kantautuvat iloiset sävelet, ja lämpö ja rakkaus kutkuttavat sydänjuuria myöten. Jouluyön kruunaa sininen hetki, jona tähtitaivas tuikkii kirkkaana ja hiljaisuus peittää maan.

Perinteiden, merkityksellisten ihmissuhteiden ja muistojen vaaliminen tekevät joulusta joulun. Jouluun liitetty lämpimän yhdessäolon teema voi kuitenkin tuntua vaikealta, jos itsellä on täysin päinvastaisia kokemuksia. Perinteet voivat nostaa pintaan menneiden joulujen muistoja, joita sävyttävät pelko, turvattomuus ja haavat. Jokin joulussa on särkynyt, eikä se tunnu enää samalta.

Arki ja sen rakenteet voivat tuntua harmailta, mutta ne myös kannattelevat ja tarjoavat tukea. Kun maailma pysähtyy pyhien ajaksi, jää itsetutkiskelulle aikaa: ahdistus pääsee valloilleen, ja lopulta kodin seinät tuntuvat kaatuvan päälle. Moni meistä saa myös jouluvieraakseen masennuksen mustan koiran, joka vie kaiken energian ja imee sekä ilon että innon joulun vietosta. Tällöin juhlapyhistä muodostuu pohjaton kaivo, joka tuntuu vetävän mukanaan syvyyksiin.

 

Rikkinäinen saa olla myös jouluna

Joskus joulu saapuu silloin, kun koetamme haparoivin askelin selvitä elämässä eteenpäin. Kun elää vaikeiden aikojen keskellä, surun tai vihan tummat sävyt valtaavat sijaa myös juhlapyhinä. Vaikka edelliset joulut olisivat olleet täynnä iloa, naurua ja nautintoa, on toisena jouluna uskallettava antaa sijaa armollisuudelle. Tämä tarkoittaa sitä, ettei reipasta tarvitse esittää vaan sen sijaan on lupa olla haavoittuvainen ja keskeneräinen. Surra saa, kun siltä tuntuu. Joulu ei ole muusta elämästä irrallista aikaa vaan se tulee tämänhetkisen voinnin kaltaisena. Tällainen joulu on yhtä oikea kuin ne kaikki muutkin.

Jouluperinteiden ja niihin liitettyjen odotuksien keskellä on hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään omia voimavaroja ja elämäntilannetta. Kaiken ei tarvitse olla tip top vaan voi mennä sen mukaan, mikä hyvältä tuntuu.  Kuuntele itseäsi: mitä joulu merkitsee sinulle ja mitä toivot siltä? Juuri omannäköinen joulunvietto tekee sydäntalven juhlasta satumaisen ja lataa akut seuraavaa vuotta varten.

 

Hyviksen joulu kutsuu mukaan

Jouluvalmistelut kuuluvat olennaisesti joulunodotukseen, ja ne ovat myös yhteisöllisyyttä parhaimmillaan. Hyviksen joulukalenteri kutsuu kävijöitä yhteen tunnelmoimaan jouluisen tekemisen äärelle. Jotta joulun salaisuus säilyy, kalenterin luukun sisältö paljastuu vasta paikan päällä. Luvassa mm. pipareiden koristelua, jokaiselta onnistuvia jouluaskarteluja sekä tunnelmallista musiikkia. Joulukalenteri aukeaa jokaisena talon aukiolopäivänä klo 12-12:30 torstaihin 22.12. asti, jolloin laskeudutaan joulun viettoon glögihetken merkeissä. Olet sitten vannoutunut jouluihminen tai joulun haastavaksi ajaksi kokeva, olet tervetullut juuri omana itsenäsi iloiseen seuraamme.

Lautta-hanke järjestää jouluviikolla keskiviikkona 21.12. klo 12:30–14:00 vuoden herkullisimman hetken itselle – jouluisen suklaameditaation! Meditaation jälkeen on mahdollista osallistua yhteislaulutuokioon, jossa lauletaan tuttuja joululauluja. Kenenkään ei ole pakko laulaa, voit myös keskittyä vain kuuntelemiseen. Ennakkoilmoittautuminen. Lisätiedot luovuusluotsi Virveltä: virve.saaranen@hyvanmielentalo.fi, p. 044 334 6143.

Hyvis hiljentyy joulun viettoon 24.–26.12. Olohuone Ilona on taas auki joulun välipäivinä ­– tervetuloa tapaamaan muita ja viettämään aikaa mukavan tekemisen parissa. Meillä on aikaa sinulle <3

Rentouttavaa joulun aikaa ja onnellista uutta vuotta toivottelee,

Hyviksen harjoittelija Miika


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!