Prospect-koulutus mielenterveyskuntoutujille räjäytti tajunnan
-

Julkaistu

Prospect-koulutus mielenterveyskuntoutujille räjäytti tajunnan

En oikein edes tiennyt, että mitä odottaa Prospect-koulutukselta, kun lähdin siihen mukaan. Minua kiinnostaa lähtökohtaisesti kaikki mielenterveyskuntoutujille suunnatut koulutukset. Haen niistä itselleni uusia näkökulmia ja haluan haastaa itseäni ja ajatteluani.

Prospect-koulutus herättikin sitten heti ensimmäisellä kerralla ajatuksen, että mitä ihmettä tämä on. Koulutus tuntui hämmentävältä ja en oikein ymmärtänyt, että missä mennään. En totisesti osannut odottaa sitä, että me kouluttautujat olemmekin se tiedon lähde, eikä se astia, johon kaikki tieto kaadetaan. Asetelma olikin ihan päinvastainen, kuin koulutuksissa yleensä. Lisäksi kouluttajat olivat vertaiskouluttajia, joka sekin teki asetelmasta ihan erilaisen, ehkä jopa paremman.

Koulutuksessa käydään läpi erilaisia mielenterveyteen liittyviä asioita ja paljon tehdään pohdintatehtäviä, yksin ja yhdessä. Asioiden pohtiminen, keskustelut ja tiedonlähteenä oleminen saivat tajuntani räjähtämään.

Teimme manifestin oikeuksien puolesta, pohdimme, mitä toipuminen oikeastaan edes tarkoittaa, kartoitimme omat tukiverkostomme, pääsimme leikkimään poliitikkoja ja suunnittelemaan, että miten mielenterveysasiat olisi hyvä hoitaa Suomessa, teimme oman elämänviivan jne. Koulutus oli tosi aktiivista ja keskustelevaa ja tylsää hetkeä ei ollut.

 

Minulle tärkeitä asioita oli ymmärtää paremmin oman toimijuuden merkitys ja tärkeys ja saada uusi näkökulma omaan toimijuuteen: en olekaan pelkkä lehti virran vietävänä, vaan (kaarna)laiva, jossa on ruori. Iso juttu oli myös viimeisellä kerralla tehty toimintasuunnitelma oman toipumisen suhteen. Se aukaisi näkemään monia asioita. 

Prospect-koulutus havahdutti päässäni liikkeelle paljon ajatuksia ja tunteita. Kaikille niistä minulla ei ole vieläkään oikein sanoja, vaikka koulutuksesta onkin jo hetki.

Prosessi siis jatkuu! Haluan ehdottomasti käydä myös muut Prospect-koulutukset. Tajuntani kaipaa lisää räjäyttämistä.

 

Kokemusasiantuntija Laura

 

 

 


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!