#OranssitPäivät
-

Julkaistu

#OranssitPäivät

Oranssit päivät -kampanja 25.11. - 10.12. muistuttaa, että NaisenPaikkaOnElossa

#OranssitPäivät

Oranssit päivät –kampanja kannustaa kaikkia toimimaan naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Kampanja toteutetaan vuosittain kansainvälisen naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen päivän 25.11. ja ihmisoikeuksien päivän 10.12. välisenä aikana. Se kestää kuudentoista, toivoa tuottavan oranssin päivän ajan.

Yksittäiset ihmiset voivat osallistua kampanjaan esimerkiksi tutustumalla ja jakamalla UN Women Suomen YK:n tasa-arvojärjestö UN Women Suomi  materiaaleja ja lahjoittamalla rahaa väkivaltaa ehkäisevään työhön.

Vuonna 2021 kampanjan hashtageina käytetään: #OranssitPäivät ja #NaisenPaikkaOnElossa

Voit ottaa itsestäsi oranssiin pukeutuneena tai teemaan liittyen kuvan ja jakaa kuvan somessa. Voit kirjoittaa aiheesta kokemustarinan tai muun aihetta koskettelevan tekstin ja jakaa sen muille ihmisille. Esimerkiksi Hyvän mielen talo voi julkaista blogeja ja some-postauksia.

Kampanjaan kuuluu jo perinteenä rakennusten valaiseminen oranssin väriseksi ja tätä onkin toteutettu useilla paikkakunnilla. Voit halutessasi toteuttaa tätä kamppisideaa myös omassa ympäristössäsi.

Korona-pandemia on heikentänyt naisten turvallisuutta

Poikkeuksellisten olojen aikana ihmiset ovat aiempaa enemmän sulkeutuneet koteihin. Joillekin kotiympäristö on ollut rauhoittavaa ja esimerkiksi perheiden yhteisen ajan lisääntyminen on tuonut lisää hyvinvointia perheenjäsenille. Valitettavasti esiin on tullut myös muita havaintoja ja tutkimustuloksia. Lähisuhdeväkivallan uhrien tilanteet ovat vaikeutuneet ja esimerkiksi turvakotipalveluihin on kohdistunut selvää kysynnän kasvua.

Suomessa lähisuhdeongelma on suuri ongelma ja EU:n tasolla olemme väkivaltatilastojen kärkimaita. Lähisuhdeväkivalta on sukupuolittunutta ja runsaat 75 % uhreista on naisia. Miestenkin uhrikokemukset ovat tärkeitä ja myös miesten turvakotipalveluista on huolehdittava.

Naisen vaarallisin paikka on kotona. Joka kolmas nainen kokee elämänsä aikana parisuhdeväkivaltaa ja vuosittain ainakin 50 000 naista kokee seksuaalista väkivaltaa. Naisten mielenterveysongelmien taustalla on runsaasti erilaisia väkivaltakokemuksia lapsena, aikuisena ja ikääntyessäkin. Naiset ja miehet kertovat kokeneensa saman verran väkivaltaa parisuhteissa, mutta naiset kärsivät useammin vakavasta väkivallasta ja väkivallan aiheuttamista vakavista vammoista. Pahoinpitelyt johtavat vuosittain ja toistuvasti useiden naisten kuolemaan.

Mitä voimme tehdä väkivallan lopettamiseksi?

Kuuntele ja usko selviytyneitä

Älä kysy ”miksi et lähde”? Sano, että haluat kuunnella ja uskot kuulemasi, että seisot väkivallan uhrin rinnalla ja haluat auttaa.

Opeta seuraavaa sukupolvea ja opi heiltä

Nuoret oppivat mallioppimalla ja on tärkeää, millä tavoin he ajattelevat sukupuolesta, kunnioituksesta ja ihmisoikeuksista. Huomauta vaarallisista stereotypioista ja kerro, että on hyväksyttävää olla erilainen ja omanlainen. Kannusta hyväksynnän kulttuuriin.

Keskustele suostumuksesta, ruumiillisesta itsemääräämisoikeudesta ja vastuullisuudesta kaikille.

Suostumuksen suhteen ei ole epäselviä rajoja

On vain kyllä tai ei, vapaaehtoisesti annettu suostumus on välttämätöntä ja on tärkeää, että suostumuksesta puhutaan.

Opettele tunnistamaan väkivallan merkit

Väkivallan muotoja on useita ja hyvin erilaisia. Olennaista on, että kaikella väkivallalla on vakavia fyysisiä ja psyykkisiä seurauksia.

Lähisuhdeväkivallan merkkejä ovat esimerkiksi valvonta ja rajoittaminen; vaatimukset siitä, että olet jatkuvasti tavoitettavissa; sometileille tunkeutuminen ja vaatimus salasanojen tietämisestä, mustasukkaisuus ja epäilyt pettämisestä; rahavarojen tai muiden henkilökohtaisten resurssien kontrollointi, yksipuolinen päätösten tekeminen ja ylikävely, uhkaukset ja kiristykset joko uhria tai uhrin läheisiä kohtaan, lyöminen, töniminen ja läpsiminen, uhkaukset aseiden käyttämisestä, seksuaalinen hyväksikäyttö. Väkivallan tekijän vastustaminen voi johtaa erilaisiin seurausvaikutuksiin ja esimerkiksi vainoamiseen tai perusteettomiin rikosilmoituksiin.

Puhu ja keskustele

Kaikesta väkivallasta täytyy puhua. Osoita solidaarisuutta väkivallan uhreille ja pyri havainnoimaan, auttamaan ja toimimaan ihmisoikeuksien puolesta.

Vastuuta itsesi ja muut. Ota ääneen kantaa, kun todistat häirintää ja väkivaltaa. Vahvista turvallista ympäristöä kaikille ja haasta ihmisiä pohtimaan – sekä pohdi omaa käyttäytymistäsi – kun tapahtuu rajojen ylityksiä ja koettu turvallisuus vaarantuu.

Ole kiinnostunut turvallisuudesta ja etsi lisää tietoa

Etsi asiantuntevaa tietoa väkivaltailmiöistä ja avun saannin mahdollisuuksista. Lahjoita aikaasi ja mahdollisuuksien mukaan rahaa väkivaltatyöhön. Tarjoa tukea väkivaltaa kohdanneille.

Jos olet kokenut väkivaltaa, apua on saatavilla. Et ole yksin:

Nollalinja, ympärivuorokautinen ilmainen auttava puhelin lähisuhdeväkivaltaa ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa kokeneille: 080 005 005

Naisten linja, ma-pe klo 16-20 palveleva ilmainen auttava puhelin kaikille väkivaltaa, uhkaa tai pelkoa kokeneille naisille ja tytöille: 0800 02400

Monika-naiset, ma-pe klo 9-16 palveleva maksuton auttava puhelin väkivaltaa kohdanneille maahanmuuttajanaisille: 0800 05058

Turvakodit, apua perheväkivaltaan ympäri vuorokauden.

 

Yhdessä voimme lopettaa naisiin kohdistuvan väkivallan!

Tekstin aineistolähde: YK:n tasa-arvojärjestö UN Women Suomi

 

Lisätietoa: Solja Peltovuori

solja.peltovuori@hyvanmielentalo.fi

041 466 7682

 


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!