Lämmin elämänasenne auttoi ottamaan vastaan ilot ja surut
-

Julkaistu

Lämmin elämänasenne auttoi ottamaan vastaan ilot ja surut

 

Hyvän mielen talo ry:n kunniajäsen Irma Kupiainen oli saavuttamassa maaliskuussa korkean yhdeksänkymmenenkolmen vuoden iän. Ennen kevään syntymäpäivää hän kuitenkin menehtyi vaikeaan sairauteen tammikuun lopussa Lumijoella.

Tyrnävällä syntyneen ja eläneen Irman elämänasenteessa yhdistyivät vanhempien perintönä pohjalaisuus ja Vienan karjalaisuus. Lämpimässä elämänasenteessa ilot olivat iloitsemista ja surut suremista varten. Aikuisella iällä elämä ei kaikin ajoin ollut helppoa läheisten mielenterveysongelmien, lasten menetysten ja monenlaisten muiden traumaattisten kokemusten vuoksi, mutta vanhemmalla iällä Irman elämään tuli erityistä voimaa ja sisältöä kirjoittamisesta, joka syventyi useiden runokirjojen ja antologioissa julkaistujen kirjoitusten tuotannoksi.

 

Taitava yhdistyssihteeri

Irma oli keskeinen aktiivi ja vaikuttaja Hyvän mielen talo ry:n toiminnan käynnistyessä 1989. Perustamisvaiheessaan yhdistyksen nimi oli Oulun seudun psykiatristen potilaiden omaiset ry ja myöhemmin Omaiset mielenterveystyön tukena – Pohjois-Suomen yhdistys ry. Irmasta Hyvän mielen talo ry sai toimintaa vauhdittamaan taitavan yhdistyssihteerin. Omalla nimellään ja kasvoillaan hän oli rohkeasti esillä 1980–1990-luvuilla, jolloin mielenterveysasioissa oli vielä paljon puhumattomuuden taakkaa.

Hyvän mielen talon ja omaisten toiminnasta Irma löysi aikoinaan kirjoittamiskurssit ja luovan toiminnan terapeuttisen voiman. Irman omaisrunokirja Kivun kuvajainen hämärän ääriviiva, julkaistiin yhteistyössä Hyvä Mieli -projektin kanssa vuonna 1996. Muita julkaisuja ovat olleet mm. Valon lailla lävitsemme hiljaisuus, 1999 ja Kukat ovat kyyneleitä, 2012.

Hyvän mielen talon perustaja- ja kunniajäsenenä Irma korosti aina puhumisen ja asioiden käsittelemisen merkitystä. Hän jaksoi kannustaa avoimuuteen ja asioiden hyvien puolien havaitsemiseen, omista vaikeista elämän tapahtumista huolimatta. Toivoa hän halusi ylläpitää vaikeissakin tilanteissa ja hän korosti, että apua saa ottaa vastaan, harva selviää yksin.

 

Haikein kiitoksin

Solja Peltovuori

toiminnanjohtaja, Hyvän mielen talo ry

 


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!