Päivyt Huttu-Hiltusen Mielikuvia hitain pistoin -näyttely
-

Julkaistu

Päivyt Huttu-Hiltusen Mielikuvia hitain pistoin -näyttely

Hyvän mielen talolla syyskuussa 2022

Päivyt kertoo itsestään ja näyttelystään näin: 

Olen eläkkeellä oleva venäjän, äidinkielen ja suomi toisena kielenä -opettaja. Kun nuorena mietin tulevaa ammattiani, yksi haaveistani oli opiskella tekstiilitaiteilijaksi. Mutta olin kiinnostunut myös kirjoittamisesta ja kirjallisuudesta - ja kieli voitti kuvan. 

Olen kuitenkin aina intohimoisesti tarkkaillut ympäristöä, luontoa ja rakennettua, ihmisiä ja eläimiä. Värit ovat minulle yksi tärkeimmistä asioista! Ankaran kaamosajan jälkeen valon palattua mieli on täyttynyt värihaaveista, ja niitä voin nyt eläkeläisenä toteuttaa.

Opiskelu- ja työvuosinani en varsinaisesti harrastanut käsitöitä, mutta jotakin kuitenkin tein, lähinnä kirjoneuleita ja virkkauksia. Tekemisissäni en yleensä noudattanut valmiita ohjeita, ja tärkeintä oli värien yhteen sointuvuus. Pari vuotta ennen varsinaista eläköitymistäni päätin mennä Oulu-opiston kursseille opiskelemaan. Vaatteiden ompelu ja perinteiset tilkkutyöt eivät minulle kuitenkaan sopineet. Ne vaativat sellaista tarkkuutta, jota minulla ei ole, eivätkä ne vastanneet tarpeeseeni ilmaista omia mielikuvia. Syksyllä 2017 ilmoittauduin Oulu-opiston vapaan kirjonnan ryhmään Pistoja ja pintoja. En tiennyt siitä mitään etukäteen, mutta ensi hetkestä tunsin tulleeni kotiin! Se on ollut tärkein opinahjoni taidetekstiilien tekijänä. Tällä hetkellä opiskelen viimeistä vuottani aikuisten käsityön taiteen syventäviä opintoja. Taiteilijaksi en kuitenkaan rohkene itseäni kutsua. Olen kuitenkin sitä mieltä, että pensselin voi korvata neulalla, öljy-, akryyli- ja muut värit langoilla ja kankailla. Maalaan langoilla!

Tämä on ensimmäinen oma näyttelyni. Töitäni on aikaisemmin ollut esillä Pistoja ja pintoja -ryhmän jäsenten töiden kanssa Oulussa ja Ranskassa Villefranche-sur-Saonessa Tekstiilitaiteen biennaalissa. Esillä olevissa töissä olen vapaan kirjonnan ja tilkkutyön lisäksi käyttänyt monia muita tekniikoita. Niistä voin kertoa tapaamisessa 19.9. kello 15.

Työni kertovat elämästäni, mutta ehkä vielä useammin mielikuvistani ja haaveistani. Yhden työni nimi on "Yritän nähdä kaiken". Se on mottoni. Siksi pienetkin yksityiskohdat ovat tärkeitä, ja toivon, että katselija voisi iloita niistä. Toivon myös, että katsoja löytäisi töistäni kauneutta, sillä kauneus (sitäkin maailmassa on!) lohduttaa.


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!