>

Onneksi on kevät

Onneksi on kevät

06.04.2020


 

Tätä blogia kirjoittaessani aurinko paistaa ja kuulin ensimäistä kertaa joutsenten ääniä. Siitä innostuneena aloin tehdä omaa kevätseurantaa ja piirsin kevätseurantabingon, johon tuli eri kasveja, lintuja ja hyönteisiä. Valmiita pohjiakin löytyy netistä ja omat havaintonsa voi ilmoittaa esimerkiksi Luontoliiton nettisivuilla.

Istun ikkunan äärellä ja seuraan lintulaudan elämää, sinitiaisia ja mustarastaita, jotka piristävät päivääni. Bird Lifen haaste Sata lintulajia tuo myös mukavaa tekemistä kevääseen. Sivuille voi rekisteröityä ja merkitä kaikki linnut, jotka bongaa tämän vuoden aikana. Haasteessa on kolme eri sarjaa: ”Perinteisessä sarjassa tunnistetaan ja havaitaan lintuja missä tahansa Suomessa ja miten tahansa liikkuen. Ekosarjassa lasketaan lintulajit, jotka on havaittu käyttämättä mitään moottoroituja ajoneuvoja. Havaituiksi lasketaan siis vain lajit, jotka on havaittu kotona tai matkalla, joka on tehty kokonaan lihasvoimin – esimerkiksi kävellen, pyöräillen, soutaen, meloen tai ratsastaen. Kuvaussarjassa voi yrittää valokuvata sata lintulajia vuoden aikana. Muista huomaavainen havainnointi! Lintujen häirintä, erityisesti pesimäaikana, on kiellettyä.” (birdlife.fi)

Kevät on myös parasta aikaa siivota luontoa talven jäljiltä, ottaa pussi mukaan lenkille ja harrastaa ploggingia. Plogging-termi tulee ruotsin kielen sanoista jogging (lenkkeily) ja plocka upp (poimiminen). Nyt kun on aikaa ulkoilla, täytyy muistaa myös muutama asia ja seurata aina viranomaisten antamia ohjeita. Suomen latu on julkaissut etiketin koronapandemian aikaiseen ulkoiluun. Kannattaa suosia tavallisia lähimetsiä ja pysyä poissa suosituimmista luontokohteista. Hienoihin luontokohteisiin ehtii tutustua myöhemminkin.

Luontolive-videot voivat myös ilahduttaa silloin, kun ei itse pääse ulos. Videoiden välityksellä voi jännityksellä seurata, milloin esimerkiksi sääksen poikaset kuoriutuvat ja milloin opettelevat lentämään!

 

-Virve

 

 

Takaisin blogikirjoituksiin

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: