Kolmen jääkaapin loukussa

Kolmen jääkaapin loukussa

06.08.2018

On paras aika kesästä: heinäkuu. Minulla on onni perheeni kanssa omistaa (tai siskoni ja lapseni itse asiassa omistavat) kaksi kesämökkiä, Virpiniemessä ja Kiimingissä. Molemmat puolen tunnin ajomatkan päässä Oulusta ja 45 min ajomatkan päässä toisistaan (jokivartta, jokivartta).

Tällaisena kesänä ei ole valittamista! Kaupunkiasuntoni on Alppilassa ja käyn tukisukkien ja moottorisängyn vuoksi siellä nukkumassa, pyykkäämässä ja pöytäkoneella kukkumassa.

Autoni on pieni ja kuluttaa vähän bensaa, mutta siitä huolimatta saan jatkuvasti olla tankilla. Ei siis ympäristöystävällistä touhua. Nautin kyllä ajamisesta ja musiikin kuuntelusta siinä samalla. Usein ajan yöllä. En ole oppinut Kuusamon tien kuudenkympin rajoituksia vieläkään ulkoa, vaikka olen ajanut väliä 40 vuotta.

Auto minulla on koko ajan tavaraa täynnä. En jaksa kantaa kasseja ja pusseja toiseen kerrokseen koko ajan. Yariksessani ei ole ilmastointia. Taitaa tulla autonvaihtoviikot. Kunhan vaan se yksi juttu järjestyy: rahoitus. Tämän nykyiseni arvo on tonnin. Ostajia minulla on sille jo kolme.

Vanhin mökeistämme on ”papan perikunnan mökki” Virpiniemessä. Se on rakennettu vuonna 1964 ja sen on isäni Rekke suunnitellut Turussa insinööriopintojensa päätteeksi. Sinne tulee sähköt ja juokseva vesi ja siellä on kunnon patterit ja mukava takka. Vessaa siellä inhoan yli kaiken. En ala kuvailemaan, en kehtaa kertoa.

Mökki on tyylikkäästi kalustettu, mutta verhot on uusittava tänä vuonna. Riitelen mökistä serkkuni perheen kanssa niin, että nämä ilmeisesti lopettavat siellä käynnit, minä lopetin välillä. Mökin jääkaapissa on pakastelokero, jossa säilyy sitruunamarenkijäätelö. Boileri on rikki, joten tiskivesi lämmitetään vedenkeittimellä.

Kiimingissä sijaitsevan mökin jääkaapissa ei ole pakastelokeroa, joten jäätelö ja kylmäkallet eivät tule kysymykseen. Kiimingin mökki on rakennettu vuonna 1967. Asuimme silloin tässä minun nykyisessä kaupunkiasunnossani Alppilassa ja samassa talossa asui kiiminkiläinen Juhani Koskela, joka löysi meille ihanan tontin jokivarresta. Kolmisen kilometriä Kiimingin keskustasta.

Vanhempani rakennuttivat mökin, minä olin yhdeksän ja siskoni kaksi. Vietin kaikki lapsuuteni kesät mökillä. Vanhemmat kävivät töissä kaupungissa. Äiti tuli Kuusamontien varteen onnikalla ja minä olin vastassa pyörällä. Hän kyyditti minua pari kilometriä. Äiti oli ylipiston kansliassa töissä ja pääsi kolmen kieppeillä töistä. Auton hän osti myöhemmin, kun uskalsi ajaa kortin. Hilman Imp oli vihreä auto. Isä kulki rakennusliikettä perustamassa. Hänelle piti käydä aukaisemassa veräjää. Mökkitiellä oli ennen muinoin laidun. Minusta on tullut luonnon ja kesän ystävä tämän möksän ja ihanien lapsuuden kesien ansiosta. Luimme siskoni kanssa ihan mahdottomasti.

Kiimingin mökille ei sitten aikomuksista huolimatta koskaan laitettu tulisijaa. Juoksevaa vettä sinne ei myöskään tule. Se tekee mökkielämästä haastavaa. Muut kantavat saunavedet, kasteluvedet ym. joesta, minä en siihen pysty. Haen juomavedet kanistereissa joko naapureista tai Halpa-Hallin inva-vessasta. Kiimingissä on myös valtava nurmikko (kaunis), jonka hoidosta jo äitini ja minä stressasimme kovasti.

Olen löytänyt facebook-ryhmän, Kiimingin puskaradio, avulla Jeren, joka hoitaa minulle nurmikon ja kukkien kastelun. Laitoin pöljä purkkeihin paljon kesäkukkia. Kuka olisi voinut aavistaa, että tulee tällainen kesä. Nyt ovat aikuiset lapseni mökin omistajia ja käyttävät sitä sen verran kuin stadialaiset nyt pystyvät. Heille se on rakas. Maalasivat muutama vuosi sitten vessan valkoiseksi, tänä kesänä valttasivat (minä edellisen kerran vuonna 1995 yksin). Lapset laittavat Kiimingissä ruuan muurikalla, minä vanhalla kaasugrillillä.

Kolmas jääkaappini sijaitsee Alppilassa. Se näyttää välillä temppuilevan ja luulen, että tarvitsen uuden jenkkikaapin. Mutta sitten kylmälaite taas tokenee. Minulla ei ole tavallista pakastin jääkaappia, koska en halua stressiä marjoista. Toisaalta jenkkikaappi oli olemassa, kun muutin tänne.

Haastavaa kolmen jääkaapin ja yhden hengen taloudessa on muistaa, mitä kussakin on milloinkin! Pitäisi ihan ottaa valokuvia! Uusin hitti jääkaapeissani on Eila Latte-maitokahvijuoma. Sitä voi tarjota mökkivieraille, koska olen laiska kahvinkeittäjä. Ja eilen keksin ratkaisun ongelmiini: Ostin kirpparilta kylmälaukun. Se on komee ja maksoi 2,5 euroa.

Heli Meriläinen

Takaisin blogikirjoituksiin

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: